Er du whistleblower?
Vi kan hjælpe
Denne side er til dig, der er kommet i besiddelse af oplysninger om ulovlige eller kritisable forhold på din arbejdsplads, som du mener, at offentligheden bør kende til. Hvis du overvejer at give oplysningerne videre, skal du huske, at det kan få store konsekvenser for dit arbejdsliv, din omgangskreds og dit privatliv, og at du risikerer, at der ikke kommer det ud af din handling, som du håber.
Men du skal også vide, at du ikke står alene. Der har stået andre i samme situation før dig, og der kommer andre efter dig.
7 gode råd
til den kommende whistleblower
-
Dokumentation: Sørg så vidt muligt for at sikre dokumentation for din påstand. Opbevar filer eller dokumenter et sikkert sted, helst et, som andre ikke kender. Undlad at opbevare dem på din arbejdsplads, i dit hjem eller på din computer. Overvej, hvordan du bedst beskytter din dokumentation, så du ikke risikerer at levere beviser mod dig selv.
-
Kommunikation: Sørg for aldrig at bruge din personlige mail eller arbejdsmail, Facebook eller andre sociale medier til at kommunikere om sagen. Opret en anonym emailkonto til formålet og husk aldrig at ringe eller maile fra din arbejdsplads. Hvis du skal ringe, så køb en billig mobiltelefon med taletidskort. Vær i det hele taget opmærksom på dine elektroniske fodspor.
-
Anonymitet: Overvej om du er parat til at stå frem eller om du hellere vil være anonym. Det kan være, hvis du eksempelvis ønsker at blive på din arbejdsplads. Hvis du ikke vil stå frem, så lad være med at fortælle nogen, at du har tænkt dig at videregive oplysninger og lad være med at ændre adfærd.
-
Kend dine rettigheder: Undersøg dine rettigheder og om du er underlagt særlige regler om eksempelvis tavshedspligt. Etabler gerne et tæt samarbejde med din fagforening, så du ikke skal stå alene med din sag.
-
Tænk over din situation: Mange whistleblowere oplever, at de ikke længere kan være på deres arbejdsplads eller må skifte karrierevej. Overvej, om det vil være en fordel for dig ikke længere at være på din arbejdsplads, når du står frem.
-
Intern rapportering: Vær sikker på, at du har forsøgt alle muligheder internt før du søger offentligheden. Er der en whistleblower-ordning eller et samarbejdsudvalg på din arbejdsplads som det ville give mening at gå til? Kan din fagforening hjælpe? Eller kan du gå til en overordnet?
-
Pressen: Vær kritisk og forsigtig, hvis du går til pressen. Udvælg journalister, som du kan stole på. Tænk over, at du skal kunne formulere din sag klart: Hvad er problemet og hvorfor gør du som du gør? Vær opmærksom på din fremtoning og påklædning i medierne. Sørg for ikke at give alt dit materiale til bare et medie og gem originaler på et sikkert sted.
Veron kan hjælpe dig til at offentliggøre din sag i samarbejde med nøje udvalgte journalister og medier. Vi vil sikre os, at du får en fast sparringspartner til hele forløbet, som vil hjælpe dig med at koordinere den støtte og hjælp, som du og din sag har brug for. Du vil kunne få støtte og rådgivning fra tidligere whistleblowere, der har stået i samme situation som dig, og jurister, der kender dine rettigheder. Veron vil også aktivt tale din sag i den offentlige debat.
Da vi råder over begrænsede ressourcer, er vi nødt til at vælge hvilke sager vi kan tage op på et individuelt niveau. I sager, som vi ikke selv kan tilbyde at gå ind i, vil vi gøre vores bedste for at sætte dig i kontakt med relevante journalister eller andre, som forhåbentlig kan hjælpe dig videre.
Sådan gør du
Hvis du har grund til at frygte, at det kan give dig problemer på din arbejdsplads at kontakte os, er det vigtigste, at du sørger for ikke at bruge din arbejdsmail, arbejdstelefon eller andet udstyr fra arbejdspladsen og for ikke at være tilstede på dit arbejde, når du kontakter os.
Derudover er der et par simple værktøjer, du kan bruge, hvis du også vil beskytte din kommunikation med os mod overvågning udefra. Det kan eksempelvis være relevant, hvis du er ansat hos myndigheder eller virksomheder med ressourcer til at overvåge elektronisk kommunikation.
TELEFON
Download appen Signal til din egen mobiltelefon.
Send en besked eller ring til os via Signal på telefon 6128 9001.
Hvis du vil sende os dokumenter eller lignende, er en nem måde at tage billeder med din telefon og sende dem som beskeder via Signal. Husk at slette dem igen bagefter.
Signal krypterer indholdet af dit opkald, men man kan stadig se, at dit nummer kontakter vores nummer. Derfor er det vigtigt, at du ikke bruger din arbejdstelefon.
>> Du kan finde en mere udførlig guide til at installere Signal her
Opret en anonym e-mailkonto uden at give oplysninger, der kan identificere dig (navn, fødselsdato osv.). Du bør på intet tidspunkt logge ind på denne e-mailkonto på steder, der kan forbindes med dig eller dit arbejde. Brug i stedet offentligt tilgængeligt wifi, for eksempel på en cafe eller lignende.
Send en e-mail til kontakt@veron.dk, hvor du skriver, at du gerne vil kontaktes af os. Her er det selvfølgelig vigtigt, at du heller ikke opgiver personhenførbare oplysninger såsom navn, arbejdsplads og så videre.
Hvis du vil være ekstra sikker, så download den anonyme browser Tor og brug den, når du logger ind på din nye emailkonto.
Vær opmærksom på, at en almindelig mail ikke er beskyttet mod overvågning udefra.
Hvis du vil beskytte din mail mod overvågning, skal du kryptere den til Verons krypteringsnøgle og sende den til kontakt@veron.dk.
Verons GPG-fingerprint er 2582 C2C1 0D8C AD87 2A9D 70D0 5C84 98B3 BA17 630A
>> Du kan finde en mere udførlig guide til at installere mailkryptering her
Vær opmærksom på, at ovenstående værktøjer ikke er tilstrækkelige, hvis du er udsat for intensiv overvågning fra myndigheder eller andre med omfattende overvågningskapacitet.
Så skal du tage mere avancerede værktøjer i brug.
>> Dem kan du læse en guide til her
Du er selvfølgelig også altid velkommen til bare at kontakte os helt almindeligt og ukrypteret.
Vi glæder os til at høre fra dig!