top of page
Guide til whistleblowere

Denne side er til dig, der har oplysninger om ulovlige eller kritisable forhold på din arbejdsplads – oplysninger, som du mener, at offentligheden bør kende til.

 

Før du går videre, er det vigtigt at være opmærksom på, at whistleblowing kan have store konsekvenser for dit arbejdsliv, din omgangskreds og dit privatliv. Der er ingen garanti for, at din handling får den effekt, du håber på.

Men du skal også vide, at du ikke er alene. Mange har stået i samme situation før dig – og andre vil stå der efter dig.

Overvejer du at stå frem som whistleblower?

Før du henvender dig til os, bør du overveje at benytte de etablerede indberetningskanaler på din arbejdsplads eller Den Nationale Whistleblowerordning, medmindre du har en god grund til ikke at have tillid til disse. Vær desuden opmærksom på, at du kun i særlige tilfælde er dækket at whistleblowerloven, hvis du står offentligt frem uden at have benyttet den interne whistleblowerordning på din arbejdsplads eller Den Nationale Whistleblowerordning først. Læs mere her.

Sådan kontakter du os sikkert

Hvis du frygter, at det kan få konsekvenser på din arbejdsplads at kontakte os, er det vigtigt, at du ikke bruger din arbejdsmail, arbejdstelefon eller andet udstyr fra din arbejdsplads.

 

Sørg også for, at du ikke befinder dig på arbejdet, når du tager kontakt.

Hvis du ønsker at beskytte din kommunikation yderligere, kan du følge disse retningslinjer:

Telefon

Brug Signal – en sikker og krypteret besked- og opkaldsapp.

  1. Download Signal til din egen mobiltelefon.

  2. Send en besked eller ring til os via Signal på tlf. +45 6128 9001.

  3. Hvis du vil sende dokumenter, kan du tage billeder med din telefon og sende dem via Signal. Husk at slette dem bagefter

 

Download Signal til iPhone her.

Download Signal til Android her.

 

Bemærk: Signal krypterer dit opkald, men dit telefonnummer vil stadig kunne ses. Brug derfor ikke din arbejdstelefon.

​​​

Mail

Opret en anonym e-mailkonto:

  1. Opret en ny e-mail uden at angive oplysninger, der kan identificere dig (navn, fødselsdato osv.).

  2. Log aldrig ind på denne mailkonto fra en enhed eller et netværk, der kan forbindes med dig. Brug i stedet offentligt WiFi, f.eks. på en café.

  3. Send en e-mail til kontakt@veron.dk, hvor du skriver, at du ønsker at blive kontaktet. Undgå at oplyse navn, arbejdsplads eller andre identificerbare oplysninger.

 

For ekstra sikkerhed:

  • Brug Tor-browseren til at logge ind på din e-mailkonto.

Download Tor her.

Ønsker du at kontakte os via en anden?

Hvis du er bekymret for din anonymitet, er det muligt at tage kontakt til Veron via en mellemmand.

Du kan fx bede en person, du har tillid til – en ven eller et familiemedlem – om at kontakte os og anmode om et møde. Det er vigtigt, at denne person ikke nævner noget, der kan forbindes med dig eller din sag.

 

For at beskytte din fortrolighed anbefaler vi, at du undgår at tale om din sag i nærheden af digitale enheder, såsom mobiltelefoner, Smart TV, nyere biler og andre enheder med mikrofon. Tal hellere sammen ude i det fri, uden at have telefoner på jer.

 

Du kan også vælge at lade den betroede person bede en tredje person, som du ikke kender, om at kontakte os på dine vegne. Denne person behøver ikke kende til sagen eller til dig – kun anmode om et møde.

 

Vi respekterer behovet for diskretion og tager altid kontakt på dine præmisser.

​​

​Du er selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os på almindelig vis – ukrypteret, hvis du foretrækker det.​​

Vigtige overvejelser før du whistleblower:

1. Dokumentation

Sørg for at sikre dokumentation for din påstand. Opbevar filer og dokumenter et sikkert sted – helst et, som andre ikke kender til. Undgå at gemme dem på din arbejdsplads, i dit hjem eller på din personlige computer. Overvej, hvordan du bedst beskytter din dokumentation, så du ikke risikerer at levere beviser mod dig selv.

 

2. Kommunikation

Brug aldrig din personlige eller arbejdsmail, sociale medier eller andre sporbare platforme til at kommunikere om sagen. Opret en anonym e-mailkonto til formålet, og undgå at ringe eller maile fra din arbejdsplads. Hvis du skal ringe, kan det være en god idé at købe en billig mobiltelefon med taletidskort. Vær generelt opmærksom på dine elektroniske fodspor.

 

3. Anonymitet

Overvej, om du ønsker at stå frem eller forblive anonym – især hvis du vil blive på din arbejdsplads. Hvis du vælger anonymitet, bør du undgå at fortælle nogen om dine overvejelser og sikre, at din adfærd ikke ændrer sig markant.

 

4. Kend dine rettigheder

Undersøg dine rettigheder, herunder eventuelle regler om tavshedspligt. Etabler gerne et samarbejde med din fagforening, så du ikke står alene med din sag.

 

5. Tænk over din situation

Mange whistleblowere oplever, at de ikke længere kan blive på deres arbejdsplads eller må skifte karrierevej. Overvej, om du vil kunne fortsætte i din nuværende stilling efter at have stået frem.

 

6. Intern rapportering og Den Nationale Whistleblowerordning

Indberet dine oplysninger via den interne whistleblowerordning på din arbejdsplads eller via Den Nationale Whistleblowerordning, hvis du ønsker at stå frem med dine oplysninger om ulovlige eller kritisable forhold på din arbejdsplads. 

7. Pressen

Hvis du vælger at gå til pressen, så vær kritisk og forsigtig. Udvælg journalister, du kan stole på, og vær sikker på, at du kan formulere din sag klart: Hvad er problemet, og hvorfor handler du? Overvej også din fremtoning og påklædning i medierne. Del ikke alt dit materiale med ét enkelt medie, og gem altid originalerne på et sikkert sted. Vær desuden opmærksom på, at du kun i særlige tilfælde er dækket at whistleblowerloven, hvis du står offentligt frem uden at have benyttet den interne whistleblowerordning på din arbejdsplads eller Den Nationale Whistleblowerordning først. Læs mere her.

whistle_trans_edited.png
logo2_transparent.png
  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon

KONTAKT OS

Veron Danmark

Sortedam Dossering 3D

2200 København N

Mail: kontakt@veron.dk

​​

bottom of page